Slow travel

Slow travel

A slow travel, azaz a lassú utazást nem egy módszer. Azaz nem azt jelenti, hogy lassan utazunk valahova, hanem ez maga a gondolkodásmód. Az a gondolkodásmód ahogyan a slow travel-ről gondolkodunk. A slow travel kedvelői azt vallják, hogy egy utazásnak ne az legyen lényege, hogy gyorsan eljutni minél több városba, helyre, kutyafuttában megnézni ott valamit és továbbállni. Ők inkább azt mondják, hogy ha már ott vagy, ahova elutaztál, akkor élvezd ki minden pillanatát, adj időt magadra és a helyre, hogy megismerjétek egymást. Érzed az ízeket, az illatokat a színeket. Vedd át az adott hely lüktetését. ha az csendes és lassú, mint mondjuk a Kicsiház, akkor lassulj te is hozzá, csendesedj te is hozzá.

Ha a rohanós, túlhajszolt világból érkezel meg, akkor próbáld ki a lelassulást, ne félj tőle! Kb. 9 éve indult el a slow travel mozgalom a világban, és egyre több a követője. Azt is jelenti egyébként, hogy rugalmasabban kezeled az utazásod, vagyis nincs minden perce megtervezve előre. Nem tudod aznap, hogy holnap mi is lesz a program. Kipróbálod a helyi ételeket és nem csak azokat a látványosságokat nézed meg, vagy próbálod ki, amiket az utazási irodák ajánlanak, hanem magad is felfedezel dolgokat azon a helyen. Nézz szét a környéken, ismerd meg a helyi kultúrát!

Nem baj, ha lassabban működsz, és az sem rossz, ha a pihenésed alatt vannak inaktív pillanatok is. A slow travel szinte adja magát ahhoz is, hogy környezettudatosabban kezdesz gondolkodni. Nyitottabbá válhatsz a környezetvédő törekvések iránt. Nálunk a Kicsiházban például ilyen környezettudatos döntés volt az is, hogy a fürdő vizet, a wc öblítésre szánt vizet és a növények öntözésére használt vizet az esővízből nyerjük. Tisztítás után kerül felhasználásra. Nem a drága ivóvizet használjuk ezekre a célokra. Erről írtam korábban egy cikket „Fenntartható víz a Kicsiházban” címmel.

A slow travel nem csak a test lassú utazása, de emellett megtapasztalhatod azt is, hogy a lelked is utazik. Mindenki vágyik időnként arra, hogy kiszakadjon, lelassítson, elvonuljon. Én magamon tapasztaltam már sokszor, hogy az ilyen időszakokban olyan jó ötleteim jönnek, úgyhogy most már rutinosan van nálam jegyzetfüzet, és felírom az ötletet. Nem kezdek tovább gondolkodni rajta, de így nem felejtem el, ha a kidolgozására kerül sor. A szakemberek az ilyen elvonulásokat például kifejezetten ajánlják azoknak az embereknek, akiket elért a menedzserbetegség, vagy a burnoutszindróma. Sajnos a felpörgetett világunk magával hozta ezeket a korábban nem ismert betegségeket, és ezeknek egyik gyógymódja a slow travel lehet.

A Kicsiházban mi kínálunk olyan programokat, ahol éppen az ilyen túlpörgött életből kiszakadni vágyók találják meg a lelassulást, a csendet és önmagukat. A naptárban hónapokra keresve találod meg a különböző PROGRAMOKAT. Van olyan program, ami a festészet kedvelőinek szól, van olyan, ami a testnek és léleknek egyszerre öröm. A lassú utazáshoz mindenképpen hozzátartozik az élmények gyűjtése is. érdemes kipróbálni olyan dolgokat is, amit amúgy soha nem csinálsz: kertészkedés, alkotás, meditáció, főzés, csak hogy pár ötletet adjak.

Neked van slow travel élményed? Oszd meg velünk hozzászólásban!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.