Valami kék

Valami kék

A Kicsiház webshopjában biztosan találsz valami kéket. A kék sok ember kedvencei közé tartozik és ez nem csak a nyári hónapokban igaz, amikor valami hűsre vágyunk. Abba azonban bele sem gondolunk a hétköznapok során, hogy a kék szín milyen izgalmas utat járt már be. A 21. században természetes számunkra, hogy mindenből van kék, könnyű hozzájutni bármi kékre is vágyódunk. Nem volt ez mindig így.

Létezik olyan nép – például az afrikai Himba törzs – amelynek a nyelvében nem szerepel a “kék” szó. Az ókorban is a kék színt a zöld egyik változatának tartották. Csak az egyiptomiak ismerték a szót és a színt is, mégpedig azért, mert ők találták ki a kékfestés alapjait. Ők kezdtek legelőször a történelemben kék színt előállítani.

A kék szín a természetben viszonylag ritkán előforduló szín, ezért is van az, hogy sok nép nyelvében a tenger sem kék, hanem zöld, de például Homérosz egyenesen borvörösnek látta a tengert, amikor az háborgott.

A kék az egyik alapszín, a három közül. Festékek esetén kiegészítő színe a narancssárga. Ha a kéket és a narancsot összekeverjük, szürke színt kapunk. Mostanában viszont felfedeztek egy új kék színt, ami azért fontos, mert ez jóval olcsóbb az elődeinél. A YinMn nevet kapta ez a vadi új kék szín.

Korábban a kék szín az arany árával vetekedett, mivel azt csak a lapis (lapis lazulli) nevű ásványból tudták előállítani. Ráadásul Európába úgy kellett behozni. Afganisztán a világ legnagyobb lapis lelőhelye, innen szállították be a 14. században, és porrá őrölve használtál például a festők. Ha egy festőnek nem volt pénze kék pigmentre a drágasága miatt, akkor az a festmény sajnos befejezetlen maradt, vagy a kék szín nem is szerepel a palettáját. A kéket korábban ultramarinnak nevezték. Ezt az elnevezést azért kapta, mert a tengeren túlról hozták be Európába.

A kéknek nagyon sok változata létezik, elnevezésben és a valóságban is.

A Kicsiház Boltban egy kategóriába gyűjtve találod meg a kék termékeket. Van itt égszínkék, felhőkék, denimkék és barátaik. Találsz kék horgolt táskákat, amik a zero waste jegyében készülnek, mert ha van egy ilyen cekkered, nem használsz többé nylon szatyrokat.

Találsz a webshopban kék színű arctisztító korongokat, amik a fürdőszobában univerzálisnak számítanak, mert sminklemosóként, vagy akár a mindennapok porát lemosni is szuperül működik. Mikor ezt a blogbejegyzést írom, tombol a nyár, de biztos vagyok abban, hogy minden évszakban jól jön valami kék!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.

Ajándékozz magyar kézműves terméket! Természetes anyagokból készülő, mosható cekkereink sok színben várnak rád a webshopban. Vigyázz, mert mindenből csak egy van... Felejtsd el a nylon szatyrokat, spórolj pénzt már csak azzal, hogy ez a horgolt cekker mindig nálad van, ha kell, csak előkapod és már pakolhatsz is bele.