Madarak százával

Madarak százával

Nem vagyok madarász, de szépnek találom a madarakat. Lehet, hogy madárfóbiám (ha van ilyen…) is van, nem bírnám, ha megérintene a picike lábával! Viszont amióta Joke barátnőm, aki egyébként madárgyűjtő, – vagyis fotókon gyűjti a madarakat – mesél ezekről a madarakról, és látom az ő lelkesedését, mert már 102 madár fajtát fotózott le csak itt Nagykónyi területén – na azóta máshogy nézem ezeket a kis madárkákat.

Továbbra sem szeretném, ha rám szállnának, sikítanék… de már eldöntöttem, hogy csinálok nekik madáretetőt. És etetni fogom őket, hogy ideszokjanak, és elintézzék a bogarakat a gyümölcsfákon és a környékükön.

Tőlünk kb. 14 km-re található egy „madárrezervátum”. Ez a Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület, szórólapján ez áll:

Az 1990-ben kialakított Természetvédelmi Terület Tamási határában, a Koppány folyó (szerintem Koppány- patak. – Szerk. ) völgyében helyezkedik el. Itt főleg vizes élőhelyek, illetve kisebb részben erdők és gyepek találhatók. A védett terület kialakítását elsősorban az e térségben meghatározó jelentőségű, gazdag fészkelő és vonuló vízimadár-fauna indokolta. A tórendszer gém- és récefélék fontos költőhelye, többek között rendszeresen fészkel itt nagy kócsag, bakcsó, törpegém, szürke és vörös gém. A Pacsmagi-tavak az egyik legfontosabb hazai élőhelyét jelentik a fokozottan védett cigányrécének. A megfigyelések szerint a hazánkban észlelt madárfajok több mint fele előfordult már itt, s számos madárfaj mennyisége elérte a „nemzetközi jelentőségű terület” kialakításához szükséges értéket.

Joke a madaras fotóit kölcsön adta, nézd meg milyen szépek!