Újszkítia, az élő régészeti telep

Újszkítia, az élő régészeti telep

A Kicsiháztól autóval 30 perc alatt kényelmesen odaérünk a Regöly határától pár száz méterre kanyarodó leágazóhoz. Innen akár gyalogosan is folytathatjuk az utunkat a kb. 3 kilométerre lévő élő régészeti telepként „működő” Újszkítiába.

Regöly hatalmas kiterjedésű, későbronzkori, majd később Kelta földvárra épült, dombok ölelésében található, a Kapos és Koppány folyók torkolatában helyezkedik el. Mindig is gazdag régészeti lelőhely volt, mert kultúrák sokasága halmozódott itt egymásra.

Életmód-rekonstrukciós terepnek szokták emlegetni Cziráki Viktor 1982-ben elkezdett munkáját, ami eleinte – ahogy máshol olvastam – hobbiként indult. Ma azonban itt élnek párjával az év 365 napján.

Cziráki Viktor

„Nálam összegyúródik az őskori, a pusztai lovas nomád és az észak-amerikai indián kultúra. Lehet, hogy tudományos tényekkel nem igazán támasztható alá, de szerintem ezek valaha egy tőről fakadtak. És engem egyáltalán nem zavar, mert nem stílusidegen az indián lábszárvédő és a pipa a rénszarvasvadászok téli szállásaként ismert paleo-szibériai jurtában. Elfér.” – mondta egyszer egyik interjújában Viktor.

Az egész birtokon „null komfort” van. Döngölt padlójú jurták és házak között sétálsz egy rég elfeledett korban. A nagy jurta közepén nyitott kőből épített tűzhely, a fagerendákon fém-, fa-, és kerámiaedények lógnak a használatra várva.

Jurta belső

A telepen most 10 különböző lakóház, jurta található, melyek különböző korok emberi kéz által készített, majd ember által lakott házait, vagy jurtáit mutatják meg nekünk. Ezek némelyikét az ott élő pár az éve teljes időszakában használja is. A fotókon ezeket a használati tárgyakat is láthatod. Belépve az egyik legnagyobb jurtába teljes nyugalom telepszik rád. Béke és csend fogad, kellemes klíma. nem akarsz kijönni.

Edények a jurtában
Táskák lógnak ez egyik bejárati ajtón
A kovácsműhely oldalánál üllők várnak a munkára

Ottjártunkkor épp Hagyományőrző Kézműves és Jurtás Találkozó is volt, így még több jurta volt felállítva, mint egyébként szokott. Viszont kovácsok, fafaragók, és más kézművesek is dolgoztak éppen.Nincs szennyvíz, az állatokat a gémeskútból felhúzott vízzel itatják, nem termelnek szemetet, összegyűjtik az esővizet, ezzel öntöznek, ha kell.

Egy kisebb kemence

A hely és az itt élők nagy valószínűséggel, túlélnének egy XXI. századi gazdasági összeomlást. Teljesen önellátó a 8 hektáros birtok, bár az ivásra, főzésre használt vizet a faluból hozzák. Ha a Kicsiházban eltöltesz pár napot, egy jó kiruccanás lehet, nem mellesleg nagyon érdekes program számodra ellátogatni Újszkítiába. Segít más szemmel, új perspektívába helyezve látni a mai világot.
Elérhetőség: Cziráki Viktor, telefon: 74/402-495, mobil: 30/210-2494. Előzetes bejelentkezés alapján bármikor látogatható.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.