Slow Living Életmód

Slow Living Életmód

Úgy 2017-ben olvastam először a slow fashion-ról, ha jól emlékszem azzal kapcsolatban, hogy a fast fashion mennyire romboló. Káros az emberi értékekre, az emberi munkát szinte semmibe veszi, káros hatással van a környezetünkre is. Ekkor kezdett foglalkoztatni ez a téma.

Aztán szépen lassan elindultak felém a slow mozgalom egyes területei. 2018-ban az Instagram profilba is beleírtam, hogy a Kicsiház a Patak Parton a slow life-ot támogatja. Szóval azóta azon gondolkodom, hogy én ehhez hogyan tudok még többet hozzátenni úgy, hogy közben én is jól érezzem magam, és a körülöttem élők is, illetve akikkel csak virtuálisan ismerjük egymást. 2019-ben létrehoztam a Slow Living Életmód csoportot a Facebookon, ahová várunk szeretettel, szépen gyűlünk. Gyere te is, ha foglalkoztat ez a téma!

SLOW LIVING ÉLETMÓD csoport

Azért választottam a cikk kiemelt képének egy ételfotót, mert erre sokan fogékonyak, a táplálkozás alapszükséglet. A lassú életnek (slow living) van slow food területe is, és sok más persze. A slow food például az 1980-as években indult el Olaszországban, „amikor a gyorséttermek hirtelen megsokasodtak, Rómában, a Spanyol lépcsőnél egy „lassú” étterem nyitotta meg kapuit. Gondolhatod, hogy a jókedélyű, barátkozós olasz emberek életszemléletének tökéletesen megfelel, ha egészséges ételeiket ráérősen, beszélgetés közben fogyaszthatják el.” A slow food az egészséges és ízletes ételek ráérős fogyasztását jelenti. A magyarországi törekvésekről, a mozgalomról ITT olvashatsz.

Az egyértelmű volt számunkra a kezdetektől, mikor a Kicsiház projekt elindult, hogy az ott slow tiny house lesz, azaz, lassú kicsi ház (nem tudom, ilyen van-e, most lett…). Az odalátogatók megtapasztalhatják majd a slow food, a slow living, a slow wine és magának a slow travel-nek a szépségeit.

A másik vonal ebben a mozgalomban számomra a kézművességben van. Természetes alapanyagokat, fonalakat használok fel a BanDan Design termékeinek előállításához, ez egyértelmű. A termékek sokszor használhatóak, évekig megtartják formájukat, minőségüket, nem kell eldobni, lecserélni őket, és gyorsan lebomlanak, természetes szálak, anyagok. Strapabíróak, magas minőséget képviselnek, lehetnek trendik, vagy éppen időtlen stílusúak. Ez csak ízlés és választás kérdése. Tehát ez a szál, ha úgy veszem, kapcsolódik a slow designhoz. Azzal, ha kézműves terméket vásárolsz, te magad is támogatod a túlfogyasztás elkerülését. Az elmúlt 2 év selejtezős projektje után, most már ez is fontos nekem, hogy csak annyi tárgy vegyen körül minket, amiket tényleg használunk is. Ezen van még mit javítani, de szerintem egész jól haladok.

Ahhoz persze, hogy mindezeket meg tudjuk tapasztalni, kell az egyedüllét, és kell az, hogy társaságban legyünk. Kell az, hogy tudjunk magunkra időt szánni, legyen meg számunkra az énidő, és másokra is figyeljünk. A Facebook Slow Living Életmód csoportban már többen írtak ehhez a listához plusz pontokat, nagyon jók! Csatlakozz hozzánk ITT! Kell az, hogy töltődni tudjunk, hogy éljük meg a pillanatokat. Ezekhez a pillanatokhoz szeretnénk a Kicsiházat kialakítani, ahol ezeket kipróbálhatod, megélheted, figyelhetsz magadra. Egy ilyen elvonulós helyen, szerinted fontos, hogy legyen wifi, vagy ne legyen? Örülnék, ha leírnád a véleményed, itt a cikk alatt!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.