Őszhó – Napló

Őszhó – Napló

Erre a napra vártam, ma indul útjára az Őszhó – Napló. Azért ma, mert éppen ma van itt a faluban a szüreti felvonulás. Ez itt elég nagy esemény, mint ahogyan sok más faluban, városban itt Tolna megyében. És még azért is vártam ezt a napot, mert én is magamra öltök egy koppánymenti viseletet. Nem könnyű hozzájutni eredeti Koppány-menti népviselethez, én régóta gyűjtögetem az öltözék darabjait, de még így sem teljes.

Évek alatt sikerült összegyűjtenem a hozzá való 5 alsószoknyát, a ruhát a réklit és a pufándli. Mondjuk ez utóbbit magam csináltam, ez a farpárna. Nekem kell, mert nincs gyárilag beépítve :DDD Pillét pár éve készítettem, de például a hozzá való fejcsipkét Tünditől kaptam kölcsön erre az alkalomra, az még nekem nincs. Eddig kölcsön kértem Magdi gyönyörű viseletét – amiről már olvashattál is egy korábbi cikkben – de arra gondoltam, hogy legyen már nekem is egy komplett öltözet. Majd ebben fogadom a Kicsiház vendégeit… hihi.

Az Instagram oldalunkon, a Kicsiház a Patak Parton-on mától 30 napon keresztül minden nap egy képet teszek közzé. Ez az ŐSZHÓ – NAPLÓ (#őszhó-napló)

Az okóber hónap népi elnevezése őszhó. A római naptárban még csak egy sorszámot kapott, akkor a nyolcadik hónap volt, ezért lett octo, később ez a név maradt meg, de ma már a tizedik hónapunk. Mindszent havának is nevezik, de amit jelent, az igazából már novemberre esik.

A márciustól októberig tartó kemény munkák ideje volt ez főleg a földművelésben, halászatban, a hajósoknál, vagy a katonáskodásban. Most is nagyon sok a teendő. Most van a gyümölcsszedések, a szüret és a befőzések ideje is. Számomra ez nem valaminek a vége, hanem egy új előkészítése is. Ekkor lehet elvetni azokat a magokat, amik majd tavasszal sarjadnak, ekkor lehet új fákat, növényeket elültetni. A Kicsiház 2020-ban nyílik meg a vendégek előtt, így előkészítjük a vendégek fogadására a házat és a kertet is. Itt a Kicsiházban ebben a hónapban nagyon sok munkánk lesz még a fagyok beálltáig. Terep-, és kertrendezés, belső munkálatok vannak soron.

És természetesen kerülnek fel új termékek a Kicsiház Boltjába is. Ha te olyan vagy, hogy már előre elkezded a karácsonyi ajándékok gyűjtögetését, akkor érdemes időben vásárolni, mert nálunk többnyire (nem mindig) egy-egy darab készül mindenből. Ezekről is nézegethetsz képeket majd az Őszhó – Naplóban az Instagramon. Itt adok annak az örömömnek egyúttal hangot, hogy a pamut cekkeremmel bekerültem a PöttyösLabda.hu online magazinba a „Top 5 Magyar Vállalkozó Anyuka” közé, aki a csomagoláshoz, a bevásárláshoz szükséges zero waste kiegészítőket készít.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.