Fenntartható víz a Kicsiházban

Fenntartható víz a Kicsiházban

Elérkezett végre ez a pillanat is. Van víz a Kicsiházban, mégpedig nem is akármilyen.
A Föld keletkezése óta ugyanannyi vízmennyiség áll az emberiség rendelkezésre. Nem lesz sehonnan újabb víz, de közben az elmúlt száz évben háromszor annyian lettünk a Földön, mint azelőtt. Számunkra is fontos a környezetünk védelme, a fenntarthatóság, ezért mikor a vízmegoldás került napirendre olyan megoldást kerestünk, ami ennek a két szempontnak megfelel és egy kicsivel mi is hozzá tudunk járulni a víz védelméhez. Ráadásul vezetékes víz sincs, ezért más megoldásokban kellett gondolkodnunk, de az számomra elég rossz érzés, hogy a wc-t az ivóvízzel öblítjük le… így sokat keresgéltem ebben a témában.

Ha korábban is olvastad már ezt a blogot, akkor emlékezhetsz rá, hogy tavasszal elindítottam egy kampányt az Indiegogon, ahol az esővízgyűjtő rendszerre szerettük volna összegyűjteni a pénzt úgy, hogy előfoglalásokban eladjuk a jövő évi napokat. Mivel ezt nem sikerült így megvalósítani, ezért váratott magára még ez a projekt. Pár hónapot csúsztunk vele, de az őszi esős napok vizeit már javában tudjuk gyűjteni!

Ez a három fő dolog, amire használni fogjuk az esővizet: fürdés, wc öblítés, kerti csap/öntözés.

Rátaláltam egy olyan esővízgyűjtő rendszerre, ami összegyűjti, megtisztítja az esővizet és ez alkalmas a fürdésre, mosásra, a wc öblítésére, öntözésre is. Egy meleg augusztusi napon megérkezett a kivitelező csapat, kicsit később a tartályok, és a második nap felére már működő esővíz gyűjtő rendszerünk volt.

A teherautó meghozta a „szöcskét” – a fiúk csak így nevezték – ami gyorsan, precízen tette a dolgát.
Az első platón a mi két tartályunk, a többi – azok szennyvíztisztítók – egy másik faluba megy.

A tetőkről összegyűlt vizet egy szűrőrendszer tisztítja meg. Az UV szűrővel megtisztított víz az emberi bőrrel is érintkezhet, tehát fürdésre kiválóan alkalmas.

Itt már a gépészeti tartályt emelik a helyére, a vízgyűjtő tartály már a helyén van.
A vízgyűjtő tartály tetején ott figyel a napelemes szintjelző. Jöhet a tereprendezés!

Ezzel az esővíz gyűjtő rendszerrel két kicsi ház vízellátását tudjuk biztosítani. A jövő évi nyitásra már a terep is átalakul. Van egy kerti csapunk is, ami kézmosásra, a növények öntözésére nagyon praktikus lesz. Kap egy szép kútfejet, és olyan lesz, mintha oda öntötték volna.

Ezzel a vízzel akár ezeket a pamut, horgolt arctisztító korongokat is használhatod! Újra felhasználhatod őket, nem kell kidobni, mert moshatóak.

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.