Maradj itthon!

Maradj itthon!

Azt mondtam tegnap előttig, hogy nem írom le, amit gondolok, érzek a jelenlegi koronavírus szülte veszélyhelyzettel kapcsolatban, mert úgyis mindenki erről ír. Tegnap már máshogy gondoltam. Így változik meg az, amit gondolok, gondolunk, és szerintem majd így változik meg az életünk is, ha vége ennek az őrületnek. Most még te sem tudod, hogy meg fogsz változni és körülötted minden. Vagy ha tudod is, azt még nem tudod – én sem -, hogy hogyan.

Közben az ember próbál tájékozódni, jönnek a hírlevelek is, és már-már túl sok az infó. Az Adózóna egyik friss cikke arról ír, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség „a Nemzeti Adatszolgáltató Központon keresztül online látja 1070 szálloda, 1700 panzió, és 27 ezer magánszálláshely adatait. Ennek alapján március első hetében még a szálláshelyek töltöttsége 70 százalékos volt, a következő héten 50 százalékos, március közepén már 35 százalékos, Budapesten 11 százalékos, vidéken 15 százalékos volt az átlagos töltöttségi szint.” Vagyis látszik, hogy erősen zuhannak a foglalások számai. Mindenhol, minden típusú szálláson. Ezt a hírt olvasva is erősödött bennem az, hogy most írok.

Három éve kezdtük el a Kicsiház projektünket, és akkor kezdtem el ezt a blogot is írni. A terv az volt, hogy az idén, 2020 júniusában megnyitjuk az első kicsi házat (Pacsirta Kicsiház) a vendégek előtt.

Már látszik, hogy ez nem fog menni, és azt sem tudjuk pontosan mikor nyithatunk, de nyitunk. Ezt meg is beszéltük, és ezután szembe jött velem a Szállás Másképp cikke, ahol azt olvasom, ahogy én is gondolom ezt az egész utazás-szállás témát. Nagy valószínűséggel megváltoznak majd az utazási szokásaink is, és az emberekhez való hozzáállásunk is. Szerintem óvatosabbak leszünk, megfontoltabbak, körültekintőbbek. Akkor is, amikor az utazásunkat, a pihenésünket tervezzük meg.

A Kicsiházak egy közel két hektáros területen állnak. Azt tudni kell, hogy az ott lévő rengeteg gyümölcsfával és szőlővel most tavasszal nagyon sok munka van, és minden nap ki kell mennünk dolgozni. Nem hagyhatjuk parlagon heverni ezeket. Oké, kivétel most, hogy március 23-a óta, 3 napja esik a hó… Most éppen azon imádkozunk, hogy ne fagyjon el a barack és a ringló, mert ezek a fák már virágoznak.

Virágzó ringló-, és barackág háttérben a havazással

Akkora a terület, hogy gyakorlatilag ha akarjuk, egész nap nem is látjuk egymást. Ha vendégként érkezik valaki ide, ez hasonlóan tud működni. Nem találkozol senkivel, lehetsz csak magad, a pároddal. Itt aztán tényleg nincs tömeg. Cserébe viszont nagyon jól lehet relaxálni, pihenni, aludni, alkotni, vagy amit akarsz.

A Pacsirta Kicsiház egy olyan présház szállás, ahol a vendégek maximálisan élvezheti az egyedüllétet. Vintage-rusztikus stílus fogad, ha ellátogatsz hozzánk. Mi nagyon szeretjük a régi tárgyakat, bútorokat, és ilyenekből is találsz itt egyet-egyet. Természetes anyagok vesznek körül téged, a házban és a teraszokon. Nagy bakancsos sétákat és kerékpáros túrákat tehetsz a környéken és ha elég óvatosan jársz, még szarvassal, őzzel is találkozhatsz.

A konyhában tudtok főzni. A főzéshez a fűszerspirálból tépj majd friss fűszereket! A teraszról nézheted végig a naplementét, mert az éppen nyugati tájolású, és közben kortyolgatjátok a jó kis borokat…

Rozmaring a fűszerspirálból

A szakemberek most azt javasolják, hogy a friss levegőn való tartózkodás jó, de kerülni kell a szoros kontaktusokat. Ne fogjunk egymással kezet, ne ölelgessük egymást, ne adjunk egymásnak puszit! Ritkítsuk a bolti bevásárlásokat, húzzunk kesztyűt! Ha nem tudjuk megoldani a home officeban való munkát, akkor minden munkából való hazatérés után zuhanyozás, ruhacsere. Mi a férjemmel itthonról dolgozunk, ez eddig is így volt. Ő a könyvelőirodában és az arculattervezésben, webdesignban. Nálunk a mostani helyzet nem nagy változást hozott. A munkatársak is így dolgoznak a könyvelőirodában, de természetesen a Kicsiház szállás nem így működik.

Itt jelen kell lenni, viszont úgy tudsz jelen lenni, hogy közben biztonságban tudhatod magad és a szerettedet. Nem azt mondom, hogy nem kell külföldre utazni, mert nyilván fognak az emberek utazni majd újra repülőgéppel, hajóval, vonattal, hanem azt mondom, hogy most maradj itthon!

Nagy-Brieger Éva utazási szakembert, a Szállás Másképp név és weboldal mögött álló egyik tulajdonost arról kérdeztem, hogy mit ajánl azoknak az utazni vágyóknak, akik lemondták, vagy nem is tervezik a külföldi utazást?

Jelenleg minden bizonytalan, napról-napra tudunk jó esetben is csak tervezni. A külföldi nyaralások jó részét már most lemondták, de ha egy kicsit is rendeződik a helyzet itthon, akkor a belföldi szálláshelyeket részesítsék a vendégek előnyben. Akár legyen szó kiemelt desztinációkról, akár eldugott falvakról, bármelyik jó választás lehet, arról nem beszélve, hogy most minden bizonnyal tervezhetőbb is egy magyarországi pihenés.

Folyamatosan kell figyelni a szálláshelyeket is, mert beláthatatlan ideig sok bezárt, viszont nagyon sokan kitartanak és nyitva tartanak. De egy biztos: ha családdal tervezi valaki a nyári kiruccanást, jobban jár, ha országhatáron belül marad.

Van körülöttünk jó pár fesztivál is, amiknek a szezonja májustól-augusztusig tart. Azt ma még tényleg nem tudjuk, hogy ezek lesznek, vagy törlik őket, vagy megváltozott felállásban tartják meg. A szállás nálunk adott akkor is, ha amúgy egy-egy napra ellátogatnál egy fesztiválra, ha vége a veszélynek.

A Kicsiház présház szállás autóval, motorral, vagy akár kerékpárral is jó megközelíthető. Budapesttől 150 km-re vagyunk, a Balatontól 40 km-re. Nagy parkoló van a zárt udvarban. Ha mégis a tömegközlekedést választod, akkor a vasútállomásról, buszállomásról történő tranzitban segítünk neked.

A mi présház szállásunk felnőttbarát szállás lesz. A célunk az, hogy az itt szabadságukat, pihenésüket eltöltő felnőtt emberek feltöltődve, megújulva térjenek majd haza. Maradj itthon!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published.